
Landmeten
In het vierde jaar van je opleiding kan je kiezen voor de master landmeten. Het is een prachtig voorbeeld van hoe wiskunde en goniometrie in de praktijk gebruikt kan worden. Landmeten vereist metingen rond het stuk grond dat je wil opmeten en het gebruik van goniometrische formules om de exacte waarden te berekenen, alhoewel deze berekeningen ook al door apparatuur kunnen worden gemaakt.
Werking
Allereerst wordt de apparatuur correct opgesteld en wordt er een referentiepunt ingesteld. Alle volgende metingen zullen worden bepaald aan de hand van het hoekverschil met het referentiepunt en de snelheid van het licht. tegenwoordig gebruikt men een tachymeter, een toestel dat zowel hoeken als afstanden kan meten. Onderstaande figuur brengt meer duidelijkheid.

De getallen in het blauw zijn de gegevens die worden gemeten door het toetstel: hoek tot het referentiepunt en afstand tot het punt P.
Alle getallen in het rood worden berekend door het toestel om zo de coordinaten van punt P te berekenen met de positie van het toestel T(1000,1000)
Zo is de afstand RT tot P:
Sin(24,122)= x/11,163
x is inderdaad ongeveer 4,6m

Aan de hand van goniometrische formules binnen een rechthoekige driehoek worden zo alle afstanden berekend.
De originele afstanden die het toestel meet worden bepaald met de snelheid van het licht. Het toestel zend een laser uit die botst tegen een sensor en terugkeert naar het toestel. Door te meten hoelang dit duurt berekenen we de afstand
300000m/s * t = afstand/2
Landmeten zit dus vol met wiskunde.
Maak jouw eigen website met JouwWeb